Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 140. Prästgatan 1
Teknik Akryl och olja på pannå
Konstnär Maria Olsson

Detta är berättelsen om målningen Prästgatan 1:
Ibland går jag förbi denna gamla gård inne i centrala Östersund. Jag tittar in på den mysiga, lite vildvuxna och romantiska gården och fantiserar om dom som bor där och de som bott där. I trädgården finns många spännande detaljer att titta på. Gården Rådmannen är kulturminnesmärkt och en av de första som byggdes i staden. Jag fotograferade gården med mobilen en höstdag och använde sedan bilden som förlaga till denna målning.
Jag renodlade bilden som blev lite rörig med alla kvistar och grenar och målade över dem helt enkelt. Men jag lät dem anas ändå. Jag målade dit en man från ett gammalt fotografi, tror det var från en Vi-tidning. Bilden föreställde grupper av välklädda människor som satt vid olika bord ute i en skog. Gissningsvis från förra sekelskiftet. Mannen som jag målade av såg mycket sträng ut i sin kostym och sitt vita skägg. Bredvid honom målade jag in en dam i stor hatt som gjorde honom sällskap vid bordet. Men då blev det för mycket i bilden igen. Hon fick bli övermålad. Den stränge mannen fick vara ensam på sin gård.

Jag hämtar inspiration från promenader där jag bor och fotograferar ofta med min mobil. Hittar jag en spännande bakgrund, använder jag mig av den. Oftast blir bakgrunden som en landskapsmålning med lantlig prägel, eftersom jag bor i Ås som är en jordbruksbygd. Bilden måste dock vara intressant att måla, annars är det inget roligt. När bakgrunden är klar målar jag in människor från andra bilder, oftast äldre fotografier på okända människor. Ibland blir det ett helt sällskap men oftast bara en eller två personer. Nu renodlar jag bakgrunden så att det inte blir för mycket plotter.

Jag tycker det är roligt när det blir en konstig twist i målningen och ganska obegripligt vad dessa människor har att göra i bakgrunden. Att inte storleksförhållandena stämmer riktigt mellan bakgrund och förgrund är också en konstig och lite skev effekt. Jag målar i realistisk stil men förenklar bilden mycket. Eftersom jag blandar mina bilder, bakgrund och förgrund, utifrån olika bilder blir målningarna som ett slags målade collage.
Mina konstnärsmaterial är akryl och vattenbaserad olja och jag målar ofta på träskivor och mdf.


Född 1971, uppvuxen i Östersund men nu bosatt i Ås utanför Östersund.
Hemsida: mariaolsson.nu
E-post: mia.miao@telia.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs