Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 149. Utan titel
Teknik Akryl, krita
Konstnär Maria Rosén

Den här målningen, landskapet eller kanske hellre formationerna, anger tillsammans tonen hur jag oftast ser på de flesta av mina bilder; glipor, mellanrum, figurer och färger som samspelar.
Landskapet blir en sorts utgångspunkt när jag målar för det ger en bra energi att bara vilja slå sönder det, älska det, bryta loss det för att se vad som uppstår. Återkommer ständigt till det. Jag tror jag landade den här bilden när själva överraskningen kom. En poetisk betraktelse.

Arbetar nästan uteslutande med akrylfärger och krita.
Snabbt, flyktigt. Skrapandet, lagren, reducerandet av färger och nya lager igen – hela processen ger nästan en lite anarkistisk känsla. Glöd och ansträngning. Misslyckanden.
Med akrylen blir kulörerna kanske lite väl hårda ibland, men de blir ett bra motstånd att ta sig igenom för att skita ner och göra mer dova när det behövs. Då kan skönheten komma fram.
Jag arbetar alltid med många målningar parallellt. En bild föder en annan. De blir som avkommor, en familj.
Oftast mot slutet åker kritorna fram. Streck och skrap ger spår av en sorts mänsklighet som lägger sig på duken. Lite skavt och levt. Ett ljuvligt krig mot perfektionismen.

Jag ser mitt måleri som ett forskningsarbete där man bara samtalar med sig själv.
Som en gissningslek utan medspelare. Letar hela tiden efter känsloläget. Det oförutsägbara och överraskande. Allvar och lekfullhet på samma gång.
Och i bästa fall, att till slut veta vart man ska. Vad man förmodligen ville med det hela.

Född 1960, bosatt och verksam i Saltsjö-Duvnäs.
E-post: maria.w.rosen@gmail.com
Instagram: mariawrosen


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs