Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 149. Utan titel
Teknik Akryl, krita
Konstnär Maria Rosén

Den här målningen, landskapet eller kanske hellre formationerna, anger tillsammans tonen hur jag oftast ser på de flesta av mina bilder; glipor, mellanrum, figurer och färger som samspelar.
Landskapet blir en sorts utgångspunkt när jag målar för det ger en bra energi att bara vilja slå sönder det, älska det, bryta loss det för att se vad som uppstår. Återkommer ständigt till det. Jag tror jag landade den här bilden när själva överraskningen kom. En poetisk betraktelse.

Arbetar nästan uteslutande med akrylfärger och krita.
Snabbt, flyktigt. Skrapandet, lagren, reducerandet av färger och nya lager igen – hela processen ger nästan en lite anarkistisk känsla. Glöd och ansträngning. Misslyckanden.
Med akrylen blir kulörerna kanske lite väl hårda ibland, men de blir ett bra motstånd att ta sig igenom för att skita ner och göra mer dova när det behövs. Då kan skönheten komma fram.
Jag arbetar alltid med många målningar parallellt. En bild föder en annan. De blir som avkommor, en familj.
Oftast mot slutet åker kritorna fram. Streck och skrap ger spår av en sorts mänsklighet som lägger sig på duken. Lite skavt och levt. Ett ljuvligt krig mot perfektionismen.

Jag ser mitt måleri som ett forskningsarbete där man bara samtalar med sig själv.
Som en gissningslek utan medspelare. Letar hela tiden efter känsloläget. Det oförutsägbara och överraskande. Allvar och lekfullhet på samma gång.
Och i bästa fall, att till slut veta vart man ska. Vad man förmodligen ville med det hela.

Född 1960, bosatt och verksam i Saltsjö-Duvnäs.
E-post: maria.w.rosen@gmail.com
Instagram: mariawrosen


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs