Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 97. Lemon Drop
Teknik Olja på pannå
Konstnär Martin Holm

Serien A Topography of Time började med ett materials omöjliga dröm om ett återvändande till det förflutna – papper som längtade efter att vara träd igen. (På Islands nordkust av alla ställen, där det knappt finns några.) Koncentriska pölar av utspätt bläck cirklade sig hypnotiskt inåt i ett baklänges återskapande. Medan bläcket lager för lager blev mörkare och nådde djupare in, minde vätskans torkande om tidens fortsatta existens i ett tidlöst landskap. Den skapande processen blev till en slags tideräkning.

Erfarenheter tar efterhand annan form, svart-vitt blev till färg: Verken efter övergången från mjuk gråskala till hård godisklubbskulör såg mest ut som genomskärningar av mineraler i mina ögon. Som stenar ofta gör bidrog de till en naiv tro på tidens soliditet. Likt årsringarna hos föregångarna i bläck hade färgerna i olja lager för lager byggts upp, påverkade av – och med påverkan på – det som kom före.
På samma sätt som nuet alltsomoftast driver bort det förflutna från uppmärksamheten tog de plats – sommarplågesbeige på blåbärspajsröd, majbrasebrandgul ovan nattsuddsturkos, isvakssvart efter sjukhusgrönt – platshållarplättar i en pannkakstårta. Minnen, både hågkomster och konstruerade fantasier, staplade på varandra – vi själva, längst upp: Topografi av ett annat slag.

Född 1985. Just nu med bas i Malmö.
Hemsida: martinholm.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs