Vårsalongen 2016

12 februari10 april

Titel 97. Lemon Drop
Teknik Olja på pannå
Konstnär Martin Holm

Serien A Topography of Time började med ett materials omöjliga dröm om ett återvändande till det förflutna – papper som längtade efter att vara träd igen. (På Islands nordkust av alla ställen, där det knappt finns några.) Koncentriska pölar av utspätt bläck cirklade sig hypnotiskt inåt i ett baklänges återskapande. Medan bläcket lager för lager blev mörkare och nådde djupare in, minde vätskans torkande om tidens fortsatta existens i ett tidlöst landskap. Den skapande processen blev till en slags tideräkning.

Erfarenheter tar efterhand annan form, svart-vitt blev till färg: Verken efter övergången från mjuk gråskala till hård godisklubbskulör såg mest ut som genomskärningar av mineraler i mina ögon. Som stenar ofta gör bidrog de till en naiv tro på tidens soliditet. Likt årsringarna hos föregångarna i bläck hade färgerna i olja lager för lager byggts upp, påverkade av – och med påverkan på – det som kom före.
På samma sätt som nuet alltsomoftast driver bort det förflutna från uppmärksamheten tog de plats – sommarplågesbeige på blåbärspajsröd, majbrasebrandgul ovan nattsuddsturkos, isvakssvart efter sjukhusgrönt – platshållarplättar i en pannkakstårta. Minnen, både hågkomster och konstruerade fantasier, staplade på varandra – vi själva, längst upp: Topografi av ett annat slag.

Född 1985. Just nu med bas i Malmö.
Hemsida: martinholm.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs