Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 97. Lemon Drop
Teknik Olja på pannå
Konstnär Martin Holm

Serien A Topography of Time började med ett materials omöjliga dröm om ett återvändande till det förflutna – papper som längtade efter att vara träd igen. (På Islands nordkust av alla ställen, där det knappt finns några.) Koncentriska pölar av utspätt bläck cirklade sig hypnotiskt inåt i ett baklänges återskapande. Medan bläcket lager för lager blev mörkare och nådde djupare in, minde vätskans torkande om tidens fortsatta existens i ett tidlöst landskap. Den skapande processen blev till en slags tideräkning.

Erfarenheter tar efterhand annan form, svart-vitt blev till färg: Verken efter övergången från mjuk gråskala till hård godisklubbskulör såg mest ut som genomskärningar av mineraler i mina ögon. Som stenar ofta gör bidrog de till en naiv tro på tidens soliditet. Likt årsringarna hos föregångarna i bläck hade färgerna i olja lager för lager byggts upp, påverkade av – och med påverkan på – det som kom före.
På samma sätt som nuet alltsomoftast driver bort det förflutna från uppmärksamheten tog de plats – sommarplågesbeige på blåbärspajsröd, majbrasebrandgul ovan nattsuddsturkos, isvakssvart efter sjukhusgrönt – platshållarplättar i en pannkakstårta. Minnen, både hågkomster och konstruerade fantasier, staplade på varandra – vi själva, längst upp: Topografi av ett annat slag.

Född 1985. Just nu med bas i Malmö.
Hemsida: martinholm.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs