Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 25. Bara skrutt IV
Teknik Ståltråd och fruktskrutt
Konstnär Olle Bolmström

Så här växte mina verk Bara skrutt fram
Det hela började med att jag ville se hur lång tid det tog för ett ekologiskt äpple och ett besprutat äpple att ruttna eller skrumpna till skritt. Efter en vecka var det ekologiska äpplet mjukt och vackert skrynkligt. Det besprutade äpplet var vackert kvar med sin fina form! Till saken hör också att jag älskar äpplen, så jag sparade äppelskrutt lite här och där i fönstren och på hyllorna, för att se vad som hände med dem.

Tiden gick, och det kom in lite annat att tänka på, men en dag när jag satt i mitt arbetsrum med några torkade äppelskrutt liggande i fönstret, så såg jag helt plötsligt formen av en kropp växa fram av det torkade äppelskruttet och idén var klar!
Fram med lite ståltråd, som formades till ben, äppelskruttet hade skaftet kvar i sin helhet, och med rätt stukning på hals och huvud var det bara att vrida tills rätt läge dök upp, när kropp, skaft och ben blev till en struts. Så helt plötsligt stod den på bordet och tittade mig i ögonen, och vi blev vänner för livet. 

Nu kom inte strutsen med på den här utställningen, och det kanske var lika bra det för hon är väldigt skör i halsen, men hon har bidragit till att jag har en hel djurpark på hyllan, av olika fruktskruttar, och dom ger mig glädje i livet! Dessa skruttar har givit mig många timmars stimulerande arbete av något som egentligen inte fanns. Det blev en stund till på jorden, för några skruttar! 

Född 1945, bosatt i Nacka.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs