Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 122. Övergångsstället
Teknik Gravyr på plexiglas
Konstnär Ronald Miller

Mina motiv handlar nästan alltid om stadsmiljöer. Jag är född 1938 och har växt upp i Camden Town, mitt i storstaden London. Motiven växer fram från minnen och upplevelser under min barn- och ungdomstid i Londons människovimmel. Jag har bott och arbetat i Ljungby kommun i mer än 40 år. Efter att i över 20 år ha hållit på med koppargrafik började jag år 2000 att gravera i plexiglas, ett material som har både för- och nackdelar. Man kan gravera fina linjer, men stickeln behöver man slipa rätt ofta. En stor fördel är att man kan lägga en skiss under och utnyttja plexiglasets genomskinlighet. 

Bladet Gågatan är faktiskt en trägravyr, gjort på ändträ av vitbok, ett rent nöje att gravera i om man jämför med plexiglas. Men tyvärr är materialet mycket svårt att få tag i.
I bilden Övergångsstället, en gravyr på plexiglas, har jag tagit tillfället att hylla Billie Holiday, denna sagolika bluessångare. 2015 var det ju 100 år sedan hon föddes. Blues och andra uttryck i jazzens värld har alltid varit nära min själ. Själva byggnaden i Övergångsstället har jag skissat av från ett foto som min kusin i Australien skickade mig för många år sedan. Jag fascineras av stora gamla byggnationer med alla deras snirklar och krokar som är tacksamma att arbeta med i gravyrer.
Bladet Friday night at the two Maidens är också en gravyr på plexiglas. Londons pubar har ofta exotiska namn, så som The George and Dragon, Mother Red Cap and The Bull and Bush. 

Jag håller på med skisserna till mina gravyrer mycket länge. Jag kan skissa på ett motiv i flera år. Lägga till, ta bort, slänga motivet helt och hållet efter mycket arbete redan utfört. Jag måste vara helt nöjd in i minsta detalj innan jag börjar gravera i min platta. Skissen är helt färdigställd innan jag börjar på det oftast flera månaders långa arbetet att gravera bilden. Inget är lämnat åt slumpen.
Här i min ateljé-com-sovrum-com-levnadsrum ligger det skisser lite varstans. Kanske någon/några av dessa kommer att visas på en framtida Vårsalong, vem vet!

Hemsidor:
www.ronaldmiller.se
www.millerkonst.se
E-post: bolmen.grafik@telia.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs