Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 106. Yttersta Domen. Fritt efter Michelangelo
Teknik Glaserad keramik
Konstnär Susanne Larsson

De senaste åren har jag gjort parafraser av renässanskonstverk. Varför? Därför att jag älskar dem!

Parafraser har ofta varit ett sätt att genomföra en formanalys genom förenkling och renodling. Det är inte sådana parafraser jag har gjort. Jag har haft en mer direkt och känslomässig arbetsmetod där jag bejakar en bildvärld, där jag försöker framhäva varje gest och rörelse, blick och kropp, med så stor intensitet och inlevelse jag kan.

Hur kommer det sig ett konstverk som skapades för över femhundra år sedan kan drabba mig med sådan kraft idag? När jag försöker sätta ord på det låter det banalt, men jag tror att konst kan förmedla alla de största och djupaste känslorna som kärlek, hat, skräck och skönhet. Känslor som är universella och alltid aktuella i våra liv.

Vad händer i översättningen från måleri till skulptur? Det blir ett helt nytt uttryck. Detta uttryck tillåter mig att handgripligen (genom att knåda leran) träda in i målningarnas fiktiva rum. Det är mycket roligt!
Det är ur den glädjen och häpnaden som mina skulpturer har fått växa fram.

Det är en extra rolig utmaning – nästan som en hädelse – att göra skulptur av den genialiske skulptören Michelangelos fantastiska muralmålning Yttersta Domen. Michelangelo blev ju kritiserad för att vara en dålig målare av vissa samtida kollegor. Jag tycker att han är dunderbra, men ändå: När jag jobbade med bilden häpnade jag över hur besynnerliga vissa Michelangelofigurer ser ut.

Född 1966, bor i Saltsjö-Boo.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs