Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 289. En händelse
Teknik Video, 1:20 min
Konstnär Adam Ytterberg

Sedan en tid tillbaka har jag intresserat mig för mystiken i kvantmekanikens oförutsägbara värld. Samtidigt har jag utforskat mina egna känslor där det i mötet med andra personers känslor uppstår fenomen som nästan är mer mystiska än kvantmekanikens.
Jag föreställer mig att känslor är de mest irrationella egenskaperna och kvaliteterna hos en person, men också den mest fundamentala kunskapen till att förstå vår omgivning.
Fysiker beskriver elementarpartiklar på den allra minsta skalan i universum som den viktigaste kunskapen om vår verklighet. Men för att kunna upptäcka partiklarna och studera deras beteende måste de isoleras från allt som finns runtomkring dem, även från värme och luft, och speciellt från oss människor.

Jag har många gånger undrat om elementarpartiklar verkligen finns, och sedan undrat igen varför vi i så fall har konstruerat dem från första början?
Kanske finns elementarpartiklar, men vad skulle dom kunna berätta om oss levande och kännande varelser?

Denna inspiration har lett mig vidare till en praktik där jag har byggt konstruktioner i rum med skulpturala figurer/objekt som sedan har samspelat med varandra genom att jag dragit i genomskinliga trådar som de har fästs vid. Trådarna har varit kopplade till en slags instrumentbräda utanför kameravinkeln varifrån jag har regisserat händelsen som utspelar sig i filmen. Verket är filmat i en och samma tagning.

Jag är född 1991, uppvuxen i Strängnäs och bor nu i Nacka.


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs