Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 34. Utan titel II
Teknik Blandteknik på pannå
Konstnär Agneta Björklund

I den här målningen har jag utgått från ett foto som jag har tagit på min dotter.
Bilden är målad på pannå med gesso (grunderingsfärg), kol och akrylfärg. Först grundar jag med gesson, som är lite kritig och sträv och är ett bra underlag att teckna på med kol. Jag arbetar utifrån fotot, tecknar om och om igen, går sen ofta på med gesson igen, så grundering och kol blandas. Försöker att hitta ett uttryck, en känsla...i ansiktet, i blicken. Och när det förhoppningsvis inträffar stannar jag av i tecknandet.
Sedan arbetar jag vidare med akrylfärgen, som jag målar på i tunna lager. Färgen torkar snabbt så det går bra att teckna på bilden igen.
Att få till färgerna och att hitta ett uttryck i bilden är det som gör arbetet spännande. Därför blir också varje bild unik, trots att jag kanske arbetar med samma förlaga i flera olika målningar. Vill det sig väl får bilden ett eget liv och uttrycker en känsla. Oftast uppkommer det genom ett enträget arbete, men likaväl genom slumpen.

Jag är född 1956, är uppvuxen i Eskilstuna och bor i Stockholm.
Hemsida: www.agnetabjorklund.nu

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs