Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 70. Lagad Fontana
Teknik Måleri, textil
Konstnär Alexander Erixson

Jag arbetar som arkitekt och har alltid tyckt om att arbeta konstnärligt, praktiskt, noggrant och idébaserat. Min farfar och pappa är och har varit konstnärer – så det är väl något som går i familjen.
För åtta år sedan ramlade jag från en stege och blev förlamad i stor del av kroppen, bland annat händerna. Trots det har jag lyckats hålla kvar en del av skapandet utifrån helt nya, svåra förutsättningar.
Jag gör mestadels teckningar i tusch med text som jag bearbetar i datorn. En del av dem har publicerats i dagstidningar. Lyckligtvis hade jag innan olyckan ett manér som inte är helt olikt det jag klarar att åstadkomma idag. Till andra projekt får jag ta hjälp med vissa moment.

Dessa tre verk kan ses som en humoristisk omtolkning av gamla mästare. En betraktelse över vad som räckte för att skapa debatt och provocera på 40-, 50- och 60-talen, samt den ständiga frågan: Vad är konst?
Men det kan också väcka frågan om konstens ekonomiska värde. Om Klein skulle sälja ett gör-det-själv-kit skulle det troligen innebära en värdeminskning på hans monokroma verk. Om mina Magritte- och Fontana-målningar vore äkta skulle det, utöver att provocera på nytt, också innebära en påverkan på priset – nedåt. Ja, såvida de inte gjorts av en ännu högre betald konstnär, då effekten skulle kunna bli den motsatta.

Allt i en tid då den, i ekonomiska termer, högt värderade konsten ofta behandlas som ett medel att förvalta pengar, inlåst i bankvalv. Konsten vill visa upp sig, tittas på, beundras, kritiseras, reta upp, väcka idéer – det är syret den lever av.

Materialbeskrivning:
Magritte: akryl på duk, pipa fäst med bultband
Klein: akryl på duk, plåtburk och pensel  
Fontana: akryl på duk, stygn med björntråd

 Född 1969, bosatt i Segeltorp.
Kontakt: alexander.erixson@nacka.se


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Nästa film är En moder (1926) den 12 januari.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs