Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 267. Description of zombie or painting: "A rotten but reactive body, driven by unforgiving instinct."
Teknik Olja på mdf
Konstnär Amanda Trygg

Det senaste året har jag börjat väva in mitt intresse för zombiefiktion i mina målerier. Gemensamt för alla målerier i min nuvarande zombieperiod är att en kropps insida har rivits lös och flyter ut. Perspektivet varierar mellan inzoomat och utzoomat så att blicken får vandra mellan inälvor och hud.
Insidan av kroppen är något gemensamt för alla levande väsen. Det som existerar inuti klarar som oftast inte att fungera när det är utanför, både fysiska ting som exempelvis inälvor och även tankar.
Genom romaner om zombieapokalyptiska världar eller andra science fiction-historier provoceras det fram en förmåga ur min fantasi. Denna förmåga aktiverar ett reflekterande över värdet i fiktionen och verklighetens relation. Genom att måla vill jag fysikalisera fiktionen som pågår i mitt huvud. Jag vill synliggöra hur mina tankar faller samman och hur metaforen fungerar som en länk mellan verkligheten och fantasin.
Om mina målerier är zombier så har de blivit smittade av ett måleri som är “levande död”. Målerierna har dött, de vaknar till liv och börjar sedan att gå igen som en tom version av sig själv eller som någontig nytt vars plats eller funktion vi ännu inte har identifierat.
Titlarna till målerierna är citat från Lars Bang Larsens text “Zombies of Immaterial Labour, The Modern Monster and the Death of Death” där han analyserar zombien som ett kulturellt fenomen.

Född 1990 i Stockholm. Studerar i Trondheim.
Hemsida: www.amandatrygg.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Nästa film är En moder (1926) den 12 januari.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs