Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 290. Me & Jane Doe (2)
Teknik Olja på duk
Konstnär Emma Åvall

En stor del av mitt konstnärskap kretsar kring digitala uttryck. Jag är intresserad av den virtuella världen i det moderna samhället. I mina verk refererar jag ofta till digitalisering, fotografi, censur och digital manipulation, men fotografi är också en viktig del av det förberedande arbetet och processen. Det är något med förvandlingen från ett fotografi till en målning som intresserar mig. Jag utforskar vad som händer på vägen och vad som gör de två olika och belyser frågor kring representation och porträtt. Vad skulle hända om vissa saker skulle tas bort? Och är ett porträtt fortfarande ett porträtt om ansiktet inte är synligt? Olika former av anonymitet är återkommande i mina konstverk. Kontraster och fragment kan skapa frågetecken och en undran om vad som utelämnats för betraktaren. Jag spelar med förhållandet mellan en tvådimensionell och tredimensionell känsla.

I serien "Me & Jane Doe" har jag arbetat med att porträttera personlighet utan att visa något som helst ansiktsuttryck. Jag har utforskat att kombinera klassiska porträttkompositioner och poser med en aspekt från den virtuella världen. Ett försök till att referera till både konsthistoria och det moderna samhället samtidigt. Ansikten har blivit pixlade som en referens till medias metod för att censurera personer till anonymitet. Det är alltså på ett vis en klassisk representation av en människa men sedan censurerad för att ta bort det som ofta anses som det mest väsentliga i ett porträtt. Jag tror att det mänskliga ögat naturligt dras till ansikten och att ett ansikte ibland kan ta upp fokus från andra aspekter av en bild som kan vara av lika stor (eller kanske till och med större) betydelse.

Jag är född 1990 i Göteborgen och för närvarande är baserad i Norge där jag studerar på kandidatprogrammet i Fri Konst vid Bergen Academy of Art & Design. Tidigare har jag studerat vid Dômen Konstskola samt läst konst- & bildvetenskap vid Göteborgs universitet. Oljemåleri är mitt främsta medium.

Hemsida: www.emmaavall.com
Kontakt: emmaavall@gmail.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs