Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 59. Lusthus
Teknik Tusch, gouache
Konstnär Ernst Christian Efvergren

Under mina konstvetenskapliga studier ägnades andra året åt kursen Arkitektur- och bebyggelsehistoria i Sverige. Under denna kurs väcktes ett intresse för arkitekturen som estetiskt uttrycksmedel, framförallt den arkitektur som ritades under perioden cirka 1780-1830.

Under denna epok, kallad nyantiken, var gränsen mellan arkitekt och konstnär ofta liten. Måleri var en väsentlig del av utbildningen för tidens arkitekter för vilka det var ett redskap att förmedla en idé. Idéerna var ibland alldeles för storslagna, världsfrånvända och moderna för att någonsin kunna realiseras. Dessa idéer kom endast att förverkligas genom raffinerat utförda illustrationer på papper; laveringar av tusch och akvarell, med en ofta påfallande konstnärlig inlevelse mixat med ritningens precision och grafisk skärpa.

Denna teknik och period har varit en stark inspirationskälla för dessa av Liljevalchs antagna verk. Mina målningar, tre till antalet, föreställer husfasader varav två stycken skildrar realiserade byggnader, samt en egendesignad och orealiserad fantasibyggnad i verket Mausoleum. Gemensamt för de tre är ett formspråk som kan definieras som nyantikt. 

 Född 1984, bosatt i Stockholm.
Kontakt: Efvergren@gmail.com

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs