Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 79. Vy från åttonde våningen
Teknik Blyerts på papper
Konstnär Fredrik Forslind

När jag gick ut högstadiet hade jag högsta betyg i alla ämnen. Likaså när jag gick ut gymnasiet. Vad betyder det egentligen?
Under hela min skoltid fanns en drivkraft som jag tror egentligen handlade om just brist på drivkraft på ett inre plan. Precis innan jag skrev den här texten så läste jag ett citat av konstnären Ann Edholm, hon skrev: ”Hela min person måste bli ett med måleriet – livet. Jag vet inte ens vad det är jag vill med måleriet, jag vet bara att jag målar, målar varje dag. Måste våga, känna att det är jag som har övertaget."

I mitt huvud så var och är konstens värld delvis ett annat rum, där gäller andra spelregler och mina betyg har ingen bäring där. Inom konsten krävs kunnande och egenskaper bortom den traditionella utbildningen, och då den (konsten) tycks existera för allt och inget måste man vara beredd att öppna sinnet på ett annat sätt och tänka bortom det konkreta. Något jag själv haft svårt för, i grund och botten är jag en obotlig realist men förnekar inte min filosofiska sida där realismen är byggstenen. Liv och konst är där ett och samma – precis som i Ann Edholms citat.

Det syns i mitt skapande där jag alltid tycks återkomma till det föreställande. I utställningen på Liljevalchs där jag har med fem verk kan dessa mindre verk ses som en fond som kretsar kring den större teckningen. ”Att rättfärdiga ett liv” handlar om splittringen mellan olika val och det handlar om min väg och att se bortom t.ex. betyg. Om att välja och välja bort en konstnärsbana. Att den vägen skulle vara mer rätt eller mer fel än någon annans går inte att svara på. Varje dag möts vi av sorlet av åsikter, ännu har jag inte mött någon som kan rättfärdiga just sitt liv.

Född 1989, bor i Järfälla.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs