Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 111. Allt vi tog oss igenom
Teknik Akryl och olja på duk
Konstnär Helga Holmén

I min konst intresserar jag mig främst för kontraster, både vad det gäller material, utförande och tema. Centralt i mina bilder står begreppet identitet vilket är synonymt med ordet självbild som handlar om hur vi människor uppfattar oss själva. En människas identitet utformas genom att hon får stimuli från olika saker hon ser, hör, eller känner. Dessa stimuli varseblir hon, och tack vare varseblivningen bildar hon egna inre modeller. Inre modeller är en sorts bild man har om någon viss sak. 

Dessa modeller blir i mina målningar ifrågasatta i det att jag sätter ihop nya världar i en och för att ytterligare ställa det på sin spets berättar jag också flera parallella historier inom en och samma målning. Detta accentueras i det att jag alltid använder minst två olika material i mina bilder, och för det mesta innebär det att bakgrunden är målad i akryl och figurerna är utförda i olja. Ibland förhöjer jag dessutom materialförskjutningen ytterligare genom att också använda olika tekniker i utförandet. 

I målningen "Allt vi tog oss igenom" behandlar jag känslan av att vara olika personer under olika perioder i livet. Erfarenheten av att ha bott i olika länder och kulturer och att i anpassningen till detta ha fått uppfinna mig själv på nytt genom ett nytt språk och en ny definition på vem man är. I minnet förskjuts bakgrunden och står svart-vit i sin utformning, medan jaget har sin styrka i färgen. Tunnelsituationen är utförd i akryl med hjälp av en blomsterspruta, medan figurerna är målade med pensel i oljefärg.

Jag är född 1974 och verksam konstnär strax utanför Falkenberg i Halland. Jag är utbildad på Hochschule für Bildende Künste i Dresden, Tyskland och blev färdig år 2001. För fem år sedan flyttade jag tillbaka till Sverige och sedan dess har jag levt och verkat i Halland. Under mina år utomlands bodde jag elva år i Tyskland och tre år i Spanien.

Hemsida: www.helgaholmen.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs