Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 224. Jonas Falck – en avvisad upptäcktsresandes iakttagelser: fjälluggla
Teknik Akvarellerad teckning
Konstnär Ida Rödén

Genom min konst bygger jag upp en skenbar verklighet, fabricerar bevis för att presentera en logik som ska övertyga och samtidigt förvirra. Händelseförloppen blir omvända och glapp fylls igen.
Det är i ett tillstånd av osäkerhet betraktaren lär känna Jonas Falck, den i vissa avseenden ursprungliga upphovsmannen bakom verken som visas. Teckningarna ingår i ett större sammanhang centrerat kring en exkursion genomförd i slutet av 1700-talet. I vetenskapliga journaler hade Falck informerats om ett meteoritnedslag vid Kultsjön och driven av sitt starka naturintresse genomförde han en resa för att se om djurlivet kunde ha påverkats. Så gott jag kunnat har jag återskapat de iakttagelser han noterade.

Det är lätt att ta någon för galen. Speciellt den som år efter år fördjupar sig i en fantasivärld, fokuserad på något som helt uppenbart tycks vara utan slut. Tillfredsställelsen och den starkaste drivkraften finns sällan i ögonblick av lycka eller erkännanden. Förväntan, hopp och tro har en brännande vitalitet, medan framgångar är flyktiga och övergående. Hoppet och begäret var Jonas Falcks trofasta följeslagare till slutet.

Utöver konstnärlig utbildning vid Umeå konsthögskola och California College of the Arts i San Francisco har olika residencies, eller vistelsestipendier, varit betydande för mitt konstnärskap. Idén om Jonas Falck uppstod under en vistelse vid Ricklundgården vid Kultsjön och fortsatte att expandera under en liknande vistelse vid Bergmangårdarna på Fårö.

Född i Härnösand 1981, numera bosatt i Stockholm.
Hemsida: www.idaroden.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Nästa film är En moder (1926) den 12 januari.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs