Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 107. Den varma världen
Teknik Handvirkning
Konstnär Iryna Hauska

Jag är född år 1971 i Vitryssland under den sovjetiska tiden. Min far var trogen kommunist och officer inom Röda Armén. Min mor var lågstadielärare.
Under min uppväxt var jag väldigt mycket med min pappa. Som liten flicka besökte jag olika militärområden där soldater tränade. Jag fick lära mig att skjuta. Det var jag väldigt bra på också.

Allting var så enkelt, men samtidigt levde man under ständig ovisshet. Vi flyttade ofta. Jag visste aldrig var vi skulle bo imorgon. Vart skulle man bli skickad?
Jag lärde mig tidigt att ha så lite egna saker som möjligt, för att hinna packa om vi skulle vara tvungna flytta till andra sidan av Unionen igen. Det ända jag ägde var mina tankar, kunskaper och erfarenheter. Min fantasi och min egen värld som jag har skapat fanns alltid med mig.

Jag insåg behovet av skapande och det experimentella redan då och det är det som finns kvar i mig idag från min barndom efter Unionens kollaps och pappas död.
Jag har bott och varit verksam på många olika ställen och under olika politiska tillstånd men temat Hem dyker ständigt upp i mitt konstnärskap. Min ambition är att skapa en fantasifull, varm värld, med tanke på dem gamla textiltraditioner. En spännande plats, där man glömmer tiden och vill vara, bara vara.
Hem. Det är en plats som fascinerar mig mycket för att där det är lugnt och tryggt. Man kan alltid återvända hemåt. Men var finns MITT hem? Det vet jag inte. Mitt hem var Sovjetunionen en gång i tiden men nu...

Jag vänder mig till naturen och ser att det finns något sagolikt i varje träd. För länge sedan började jag drömma om att kunna skapa ett eget träd och jag virkade trädens kropp med mormors favoritmotiv. Glädje, värme och trygghet virkade jag på vägen till Konstfack. På tunnelbana och på bussen hade jag min virknål med mig och skapade den hemliga världen.


Mitt mål är att skapa hemkänsla och trygghet genom konstnärligt språk, form, taktila uttryck och färg. Idén att virka mönster på träd kommer från folklore och påminner om det fantastiska och övernaturliga, sagor från förr. Jag inspireras av tiden då man virkade, vävde och sydde kläder och inredningsdetaljer för hand. Idag lever vi i ett överflöd av saker. Konsumtionssamhället påverkar oss mycket. De handgjorda, vävda verken talar för sig själva och låter oss tänka på tidlösheten, evigheten och magi men inte minst konstnärens njutning av det tidskrävande arbetet.
Jag tycker att det är viktigt att använda gamla tekniker och mönster idag, när allting görs mekaniskt med hjälp av datorer, när hantverket glöms bort.

Min ambition idag är att hitta en möjlighet att bygga ett sådant träd med enkel färgglad mönster i utomhus miljö. Som monument för naturen, som monument för hemmet, som monument för det tidskrävande hantverket, för våra nästa generationer, för våra barn och deras barn!

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs