Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 14. VIP
Teknik Svetsade pulverlackade hållare samt blåst klarglas
Konstnär Isa Andersson

Den vita, kalla och minimalistiska köavskiljaren representerar rädslan att välkomna.

Det började för exakt ett år sedan när jag själv var besökare på Liljevalchs vårutställning för första gången. Kring funderingarna om vad och vilka som är välkomna in i konst- och designvärlden skapade jag verket VIP i anslutning till mitt examensarbete på Beckmans Designhögskola. 

Här finns referenser till jämställdhetsuttrycket för kvinnor i arbetslivets ”glastak”.
Men också vilka som skapar hindren och inte öppnar upp till en självklar invit.
Osynliga hinder som finns överallt och begränsar oss från en mångfald inom många områden.
Glaset som hänger mellan avskiljarna symboliserar här de svåruppfattade gränser för vilken typ av estetik som är välkommen in i konst- och designvärlden. Jag skapade heller inte bara en kommentar kring detta, utan mitt examensarbete handlade också om ett samarbete med olika kreatörer vid vad jag anser är underrepresenterade estetiker och tekniker inom designvärlden.

Repet är i klarglas och friblåst vid The Glass Factory i Boda Glasbruk. Hållarna är specialtillverkade från ett smide i Stockholm.

Som utgångspunkt i min design ser jag gärna till sociala strukturer, sättet vi beter oss på, hur vi mår, vad vi känner när vi kommer i kontakt med olika material och former. Något som också intresserar mig är frågeställningar kring materialets olika emotionella värden och kvalitéer. Samarbete och kunskapsutbyte i skapandeprocessen är något som ligger mig varmt om hjärtat.

Född 1990, Stockholm. Kandidatexamen 2016 från Formprogrammet vid Beckmans Designhögskola.
Hemsida: www.isaandersson.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs