Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 57. En bild om public service
Teknik Digital illustration
Konstnär Joel Edlund

Mina verk på den här utställningen är två delar ur en större bildserie där jag valt att porträttera karaktärer inspirerade av befintliga seriefigurer, superhjältar och andra popkulturella gestalter i ett ofta miserabelt, socialrealistisk sammanhang.

Bilderna ska fungera som en typ av samtidsdokumentation som på ett mörkt, men humoristiskt sätt behandlar fenomen, problem och klichéer i det svenska samhället.

Jag jobbar främst digitalt, men lägger också mycket tid på att skissa på papper och skriva idéer och långa listor med detaljer som knyter ihop temat, karaktären och betraktaren.

Processen sker till en början främst i textform och jag har alltid flera idéer liggande som väntar på att rätt pusselbitar ska dyka upp för att uppnå den helhet som jag är ute efter. Inspirationen hämtar jag från det som finns omkring mig, på internet, TV och radio, men även egna upplevelser och minnen. Om jag behöver inspiration brukar jag hoppa på en buss och åka runt planlöst i stan för att observera omgivningen.

Utöver att jag har en passion för det som många skulle betrakta som misär, så har jag också alltid varit fascinerad av ljus och skugga. Jag lägger mycket omsorg på att ljuset i bilderna ska kännas spännande och varierande. Ofta föds mina idéer om bildkompositionen ur en tanke om ett ljus jag tycker är intressant.

Född 1983, bosatt i Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Nästa film är En moder (1926) den 12 januari.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs