Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 275. Jag tänker på Mary Kingsley III
Teknik Olja på duk
Konstnär Kerstin Turstedt

Den engelska upptäcksresanden Mary Kingsley har varit min inspiration. Titlarna lånade jag av en annan kvinna, Marianne Lindberg de Geer.

Jag läste en artikel om Mary K och fascinerades av denna märkvärdiga kvinna . Utan formell utbildning men med stor nyfikenhet och ett praktiskt sinne utforskade hon på egen hand delar av Västafrika som aldrig besökts av någon västerlänning. Hon utsatte sig för många faror och dog 1900 bara 38 år gammal.

Efter att ha läst några böcker om henne fick jag lust att ta ett steg till in i hennes värld genom att måla några av hennes möten med krokodiler, flodhästar, gorillor och leoparder. Mary K  paddlade ofta själv sin kanot, alltid klädd i långkjol och vit blus. Stark, nyfiken, ödmjuk och öppen i sinnet – så beskrivs hon, denna exceptionella kvinna, långt före sin tid.

Mina målningar är gjorda i olja. Jag bor i Stockholm men är född 1943 i Karlstad och uppvuxen där.
Se också: www.svenskakonstnarer.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs