Vårsalongen 2017

11 januari5 mars

Titel 195. Maev's avocado
Teknik Torrnålsgravyr
Konstnär Lars Nyberg

Porträtt av växter jag mött.
De flesta plantorna är små, med undantag från den tilltufsade bambun som växte i en trång plasthink i ett gathörn i Shenzhen, södra Kina.

Maev är engelskspråkig så hennes växter pratar engelska – därför engelska titlar.
Maev har många säregna växter.

Har försökt göra plantorna så enkla som möjligt.
Först brukar jag träffa växterna många gånger innan jag börjar rita. Ritar växterna om och om igen – förenklar mer och mer. Sedan börjar arbetet med stålnålen i kopparplåten där jag ofta ändrar, dämpar eller suddar ut linjerna med polerstål. Jag trycker plåtarna i Grafikverkstan Godsmagasinet i Uttersberg.

Jag har arbetat med torrnål sedan jag var 17 år. Är 60 nu. I gymnasiet fanns en fantastiskt bra teckningslärare, Karin. Hon hade en koppartryckspress som tillhört Börje Sandelin. Där gjorde jag mina första repor i små zinkplåtar, det påverkade och ändrade mitt liv helt.

Den glada överraskningen med att arbeta med grafik är att jag kan trycka flera ex, byta blad med kollegor, ge bort blad. Bladen behöver inte vara dyra.
Målet är inte reproduktion – målet är att tack vare torrnålsgravyrens unika möjligheter, söka, närma sig en idé i ett unikt medium.
Tunna linjer lätt ristade i en blank kopparplåt.

Börje Sandelin (1926-70) har gjort underbart fina torrnålsgravyrer.
I boken ”Ristningar” FiB lyrikklubb 1963, skriver han:
”Linje, du är bara ett streck, men jag kan böja dig, svänga dig, bocka dig.
Vad säger du om en resa?”

Född 1956, bosatt i Skinnskatteberg
Kontakt: nyb_art@hotmail.com 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Under sommaren visas fotoutställningen Fokus Finland i en paviljong på Armémuseums gård. Utställningen är öppen kl 10–17 varje dag och pågår till 10 september. Fri entré.

OBS! Fredagen den 25 augusti stänger utställningen kl 14.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs