Vårsalongen 2017

11 januari5 mars

Titel 284. Fayyum-porträtt 3
Teknik Gummigranulat (löparbanebeläggning)
Konstnär Lars Valinger

Jag intresserar mig mycket för porträttet som konstform. Visst är det fantastikt att möta en egyptisk kvinna som har varit död i mer än tvåtusen år och kunna se henne som någon som fortfarande finns ibland oss. Fayyum- eller mumieporträtten målades på kistlocken. Kanske några av de första personliga porträtt som har gjorts. 

Jag försöker komma så nära jag kan med mitt motsträviga material. Gummigranulaten, eller löparbanebeläggningen, blandar sig inte annat än i ögat. Om man vill att färgkornen ska bli olika nyanser, måste man se dem på avstånd. Som när man betraktar en pointillistisk målning. Jag använder måleriska element som skuggor och dagrar på mina figurer och på så vis blir de skulptur och måleri på samma gång. 

Jag är född 1955 i Härnösand, bor i Kärrtorp och har min ateljé på hundpromenadavstånd i Hammarbyhöjden. 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Under sommaren visas fotoutställningen Fokus Finland i en paviljong på Armémuseums gård. Utställningen är öppen kl 10–17 varje dag och pågår till 10 september. Fri entré.

OBS! Fredagen den 25 augusti stänger utställningen kl 14.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs