Vårsalongen 2017

11 januari5 mars

Titel 207. "Vad gäspar skorpan"
Teknik Broderi på linnehandduk, lingarn
Konstnär Lena Pettersson

Idén till mina kaninbroderier uppstod efter en utrensning av min gamla svärfars lägenhet. I garderoben fann jag en flera meter lång linnehandduk oklippt, ofållad och i prima skick.
Troligtvis vävd under 1900-talets första hälft.
Min tanke kretsade runt hur detta fynd skulle kunna ta gestalt i ett konstnärligt uttryck.
Begynnelsens 1900-tal skulle möta samtiden i en berättelse av något slag.

Jag började leta efter språkbruket under 1930/1940- talet. Fastnade i tidstypisk slang runt Stockholmstrakten som fallit i glömska men delvis lever kvar än idag.
Kaninerna fanns redan i mina skisshögar och de fick tillsammans med pratbubblorna utropa slanguttrycket i tagsliknande text.

Jag improviserar med färg och mönster då broderiet långsamt tar form. Stjälkstygn, plattsöm och schattérsöm blandas spontant under arbetet. Jag har inget slutmål utan förhåller mig på samma sätt som då jag har penseln i min hand. Det handlar om att se och följa processen och avsluta då bilden fungerar som bäst.

Mina uttrycksformer skiftar i samspel med årstiderna och vad som passar rent praktiskt. Jag försätter mig gärna i tidskrävande och långsamma tekniker som ett broderi eller då jag hugger i sten.
Skulpterandet blir en kontrast till det finmotoriska textila arbetet men långsamhetens tempo är detsamma. 

Jag är 59 år och bor på Ingarö, några mil utanför Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Under sommaren visas fotoutställningen Fokus Finland i en paviljong på Armémuseums gård. Utställningen är öppen kl 10–17 varje dag och pågår till 10 september. Fri entré.

OBS! Fredagen den 25 augusti stänger utställningen kl 14.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs