Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 247. Red Ovaries
Teknik Stengods, drejad och glaserad
Konstnär Maria Skärlund

Jag är 53 år, jobbar och bor i Eskilstuna. Utbildad på Konstfack Keramik och glas åren 1986–92. Då låg tyngdpunkten i utbildningen på hantverket, vilket har påverkat mitt sätt att jobba: först materialet och sen berättelsen (först keramiker, sen konstnär). 

2015 gav jag ut en bok, ”Skapa i lera”, där jag går igenom de grundläggande hantverksteknikerna inom keramiken.   Jag drejar nästan alltid mina skulpturer. 
När det inte går –  som i fallet med ”menopaus gånger nio” – gör jag en gipsform som jag sen trycker leran i. 

Den berättelse som jag nu visar på Vårsalongen, startade i vågen efter allt som hände i Sverige när locket lyftes av från de tabun som alltid legat över menstruationen. Jag kände en stark glädje över min dotters menskoppar och mensappar, men också sorg över att jag missar allt detta och nu är på väg in i menopausen och att åldras.

Jag ville göra något vackert om en livmoders sista kramper på sin väg att slockna. En hyllning till en åldrande kvinnlig kroppsdel. Vackert, men inte inställsamt, gärna lite obehagligt.

Innan jag började med dessa objekt drejade jag klimakteriefrukter med olika typer av glasyrer. Det var då jag upptäckte hur vackert glasyrerna rann och blandade sig med varandra, och en känsla av blod som stelnat och blod som fortfarande levde uppstod. Jag såg då hur jag ville gestalta klimakteriet. Lyfta ut den plats där det verkligen händer, livmodern, och sätta upp henne på väggen.

I de liggande objekten har jag lyft fram själva ägget med sin äggledare. Tre röda som fortfarande inte har gett upp, och tre vita som har slocknat men fortfarande är vackra. 

I butiken finns mensburkar för dem som fortfarande behöver. En plats för menskoppen, värktabletterna eller lakritsen.


Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Stängt midsommarhelgen fredag 22–lördag 23 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs