Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 108. Skräp #1
Teknik Akryl, tusch, lim på papper
Konstnär Mattias Hellberg

Jag arbetar främst med skulptur. Jag arbetar ungefär som en horder. Jag har väldigt mycket saker som jag samlar på mig under lång tid. Mycket av mitt material hittar jag på slump. Jag brukar använda mig av skräp jag hittar på vägen till Willys. Jag tycker om skräp. Och dåligt väder.
Det är något socialrealistiskt och nästan filmiskt över skräp från McDonalds som ligger i vattenpölar och ruttnar som jag kanske romantiserar, och något som jag även associerar med när jag var barn. Tror att det beror på att man var utomhus hela tiden då. Jag minns det som att det alltid var skitväder. Jag vet inte om det stämmer, men det är så jag minns det. 

Jag arbetar ofta med kommersiella produkter av något slag. Reklamblad eller ölburkar. Jag hatar reklam. Och logotyper. Men det är på något sätt det jag dras till, att arbeta med det jag hatar. Jag gör oftast om bilder och objekt till abstrakta verk. Jag tycker om den knöggliga formen mer än den släta. Det blir något skulpturalt av något som tidigare var en platt bild. Förvrängningen från föreställande till abstrakt, själva utraderandet av texten och bilden är något jag gillar. Grejerna jag hittar använder jag ibland direkt som dom är, ibland ritar jag av dem. Jag tycker om tanken på att saker kommer till mig, eller att jag omedvetet kommer till dem. 

Skräp är en del av en ideologi, en ekonomi, ett maktsystem. På samma sätt som reklamen är ett medel för att upprätthålla makten. Ett sätt att försäkra sig om historiens slut, ideologins död, ekonomernas diktatur. Då vill jag tänka mig att i vecken, i knögglet på en tillplattad ölburk eller ett gammalt godispapper finns en kollektiv hands verk. En kollektiv hand som kan och kommer förändra systemet i grunden.

Född 1991 i Uppsala.
Hemsida: www.karljohanmattiashellberg.se
Instagram: djsixpac

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Nästa film är En moder (1926) den 12 januari.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs