Vårsalongen 2017

11 januari5 mars

Titel 176. Trädgårdsgatan
Teknik Pigmentprint på papper
Konstnär Sanja Matoničkin

Hemmablind – när man är så van vid det man ser att man inte ser det längre. Ett tillstånd som förtar livsglädjen och passionen.

Skulle det vara möjligt att se det exotiska i min stad? Frågan dök upp i huvudet en dag, för några år sedan, efter att en längre tid ha traskat runt utan någon som helst inspiration eller glädje. Det finns ju dom som kommer till vår stad och tycker den är charmig, vacker och ja, kanske till och med exotisk. Skulle det vara möjligt att se det dom ser? Skulle man kunna se sin stad, sin omgivning med en utomståendes blick?

Detta fick mig, för några år sedan, att börja använda ett medvetet seende. Var jag än gick var jag påkopplad och svepte med blicken över tegelstenar, mellanrummen mellan taken ovanför mig, fönster, reflektionerna där i, skuggorna i marken... Så småningom upptäckte jag staden i vattenpölarnas reflektioner. Jag började cirkla runt dessa pölar och fotografera som besatt.

Plötsligt såg jag färger, former och detaljer jag inte noterat tidigare. Jag noterade även detta: en särskild känsla och relation till staden började växa och ta form.

Född 1971, bosatt och verksam i Helsingborg. Har studerat på Munka Fotoskola.
Hemsida: www.sanjam.se
Kontakt: sanjaaa@hotmail.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Under sommaren visas fotoutställningen Fokus Finland i en paviljong på Armémuseums gård. Utställningen är öppen kl 10–17 varje dag och pågår till 10 september. Fri entré.

OBS! Fredagen den 25 augusti stänger utställningen kl 14.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs