Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 231. Gällivare Järnvägsstation
Teknik Textil applikation
Konstnär Siv Salomonsson

Nostalgi och känslan för gamla byggnader gjorde att jag började skapa mina textila alster.
Gällivare Järnvägsstation är ett av dessa gamla fina hus, som jag har försökt att bevara för eftervärlden genom mina textila applikationer. Jag använder mig av blandade material, textilfärgade tyger, knappar, pärlor, ja allt som går att göra något av.
Järnvägsstationen var ett av mina givna objekt, jag är född och uppvuxen i Gällivare. Andra förebilder för mina alster är Gällivare kyrka, Fjällnäs Träslott, min hembygd och pågående arbete, Lappkyrkan eller som den kallas "Ettöreskyrkan".

År 1964 gick flytten till Småland och Växjö. Upptäckte att även här fanns gamla fina byggnader och slott. Ett av dessa är Teleborgs Slott, helt byggt i sten. Staden har förändrats och bebyggelsen breder ut sig. Samma typ av material har kommit till användning även för denna applikation, som för mina övriga alster. Huseby Slott och tillhörande stallbyggnader (numera restaurang) har också fått stå modell för mina applikationer.
Jag har grundkurs i teckning, design och illustration samt diverse vävkurser. För övrigt är jag självlärd, med stort behov att skapa, brodera och väva.

Jag är tvilling, född 1936. Började min konstnärliga bana sent i livet, i slutet av 1980-talet.
Bor i byn Braås strax utanför Växjö, där min man och jag har en fastighet. Har en egen stuga med ateljé på tomten, där jag fritt kan skapa mina alster.
Man blir aldrig för gammal för att förverkliga sina drömmar.


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Nästa film är En moder (1926) den 12 januari.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs