Vårsalongen 2017

11 januari5 mars

Titel 130. Då!
Teknik Akryl på pannå
Konstnär Stefan Johansson

Jag visar tre målningar där jag använder mig av en improviserad färgskala och den vita duken som kontrast till penseldragen. Bildens idé kommer från färgen och dess struktur i sig själv.

Centralt är själva handlingen att lägga färg på en duks yta. En slags målningens egen logik. Strukturen är fast, målningen utförs snabbt i ett flöde, för att ge plats åt slump och oväntade färgmöten. Ett kalkylerat kaos.

Titlarna anspelar på att jag målar direkt, jag tycker om måleri som är direkt och där man kan känna konstnärens närvaro, följa konstnärens handlingar, målningen blir en yta med spår av händelser inom avgränsad tid.
Målningen är sin egen händelse.

Jag gick till väga så att jag blandade till cirka tolv olika färgtoner i burkar. På den horisontellt liggande duken häller jag färgerna i runda pölar längs kanterna. I nästa moment föser jag färgen över ytan med penseln i en viss ordning.
Färgen bildar en ”ram” kring den vita omålade ytan, en ram som utmärker en frånvaro.

Några motsatspar som mina målningar kretsar kring:
Närvaro/frånvaro
Handling/icke-handling
Enkelhet/komplexitet
Vit tystnad/mångfärgat larm

Jag tycker om det lakoniska i Jasper Johns handlingsförklaring:
Take an object. Do something to it. Do something else to it.

Född 1965, bor i Enskededalen.
Hemsida: www.stefanjohansson.seUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Under sommaren visas fotoutställningen Fokus Finland i en paviljong på Armémuseums gård. Utställningen är öppen kl 10–17 varje dag och pågår till 10 september. Fri entré.

OBS! Fredagen den 25 augusti stänger utställningen kl 14.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs