Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 182. Kvarteret Disa I
Teknik Akvarell
Konstnär Sture Nilsson

Av de åtta metoder som finns att använda i akvarellmålningen, och lite till, så har jag i mina tre verk här valt "utsparning" vilket betyder att lämna delar av bilden omålade. Dessa partier är den vita färgen. Akvarellen fordrar en noggrannare planering än alla andra material. 

I mina vinterbilder finns mycket snö utsparad. Färgerna är begränsade till rödbrunt, ljusockra och svagt koboltblå i skuggorna. Denna reducering av färger tillsammans med vitt ger bilderna en dov känsla och vi hör snömassornas tystnad. Bilderna är kvarteret Disa i Ystads medeltida centrum. Här syns resterna från 1300-talet, bland annat den öppna platsen som då var kyrkogård alldeles utanför Mariakyrkans port!

Min utbildning fick jag i Slöjdföreningens skola i Göteborg under tre år. Därefter två år i Werkakademie i Kassel i Tyskland.

Dessa studieår följdes av tre utlandsvistelser. Först i Venedig 1967 med tre veckors lyckligt tecknande. Året därpå i Rom under sex månader med bostad och ateljé i Skandinaviska föreningens lokaler. Adressen var då intill Spanska trappan.  1970 till Paris med hjälp av Konstakademiens Ateljéstipendium som vid denna tid varade i två år.

Det är en stor ynnest, att få möta all den konst som dessa tre städers museer och konstgallerier exponerar.

Född 1936, bosatt i Ystad.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs