Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 182. Kvarteret Disa I
Teknik Akvarell
Konstnär Sture Nilsson

Av de åtta metoder som finns att använda i akvarellmålningen, och lite till, så har jag i mina tre verk här valt "utsparning" vilket betyder att lämna delar av bilden omålade. Dessa partier är den vita färgen. Akvarellen fordrar en noggrannare planering än alla andra material. 

I mina vinterbilder finns mycket snö utsparad. Färgerna är begränsade till rödbrunt, ljusockra och svagt koboltblå i skuggorna. Denna reducering av färger tillsammans med vitt ger bilderna en dov känsla och vi hör snömassornas tystnad. Bilderna är kvarteret Disa i Ystads medeltida centrum. Här syns resterna från 1300-talet, bland annat den öppna platsen som då var kyrkogård alldeles utanför Mariakyrkans port!

Min utbildning fick jag i Slöjdföreningens skola i Göteborg under tre år. Därefter två år i Werkakademie i Kassel i Tyskland.

Dessa studieår följdes av tre utlandsvistelser. Först i Venedig 1967 med tre veckors lyckligt tecknande. Året därpå i Rom under sex månader med bostad och ateljé i Skandinaviska föreningens lokaler. Adressen var då intill Spanska trappan.  1970 till Paris med hjälp av Konstakademiens Ateljéstipendium som vid denna tid varade i två år.

Det är en stor ynnest, att få möta all den konst som dessa tre städers museer och konstgallerier exponerar.

Född 1936, bosatt i Ystad.

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Stängt midsommarhelgen fredag 22–lördag 23 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs