Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 182. Kvarteret Disa I
Teknik Akvarell
Konstnär Sture Nilsson

Av de åtta metoder som finns att använda i akvarellmålningen, och lite till, så har jag i mina tre verk här valt "utsparning" vilket betyder att lämna delar av bilden omålade. Dessa partier är den vita färgen. Akvarellen fordrar en noggrannare planering än alla andra material. 

I mina vinterbilder finns mycket snö utsparad. Färgerna är begränsade till rödbrunt, ljusockra och svagt koboltblå i skuggorna. Denna reducering av färger tillsammans med vitt ger bilderna en dov känsla och vi hör snömassornas tystnad. Bilderna är kvarteret Disa i Ystads medeltida centrum. Här syns resterna från 1300-talet, bland annat den öppna platsen som då var kyrkogård alldeles utanför Mariakyrkans port!

Min utbildning fick jag i Slöjdföreningens skola i Göteborg under tre år. Därefter två år i Werkakademie i Kassel i Tyskland.

Dessa studieår följdes av tre utlandsvistelser. Först i Venedig 1967 med tre veckors lyckligt tecknande. Året därpå i Rom under sex månader med bostad och ateljé i Skandinaviska föreningens lokaler. Adressen var då intill Spanska trappan.  1970 till Paris med hjälp av Konstakademiens Ateljéstipendium som vid denna tid varade i två år.

Det är en stor ynnest, att få möta all den konst som dessa tre städers museer och konstgallerier exponerar.

Född 1936, bosatt i Ystad.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider i konsthallen under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs