Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 199. Svensk titel
Teknik Maskinstickning med broderidetaljer
Konstnär Therese Olsson

Med verket Svensk titel vill jag reflektera och uppmärksamma den roll produkter spelar i våra liv. Hur vi genom märken bygger upp och skapar vår identitet. Vad är det för produkter vi väljer att omge oss med, vad säger de om oss?

Verket består av fyra stickade tröjor. Alla skapade på en datastickmaskin med broderidetaljer. Mjölktröjan med Arla mjölk var min första tröja på datasticken. Alla som har stickat på en stickmaskin vet att den är fylld med personlighet och motstridigheter. Baksidan tog två timmar, framsidan två dagar. På mjölktröjan kan man se en vit linje ovanför den röda kons ben som vittnar om kampen med stickmaskin.
Den andra tröjan som stickades var Arla smör, därefter Grebbestads ansjovis och sist Mullsjö lakrits.
Motiven är valda utifrån lust och inspiration där detaljer eller färger tilltalat mig. Enda restriktionen har varit att produkten skulle vara svensk.

Jag är bosatt och verksam i Göteborg och har min grund i måleri med två år på KV konstskola, inriktning måleri. Men en längtan efter nya uttryck fick mig att söka efter andra tekniker och material. Jag sökte då in till textil-kläder-formgivning på HDK Steneby utan någon egentligen tidigare erfarenhet av textil. Min ansökning bestod enbart av måleri men jag kom in, som vad mina lärare senare benämnde som ett "wild card". Sedan dess har nästan allt handlat om textil och jag jobbar främst med screentryck, stickning, sömnad och broderi.

Född 1992, bosatt i Göteborg.
Hemsida: Thereseisabelleolsson.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs