Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 48. Mortal remains (Luleå)
Teknik Tusch och krita på papper
Konstnär Tomas Conradi

Vad lämnar vi efter oss till framtidens arkeologer? Teckningsserien Mortal Remains handlar om det.
Mortal Remains betyder kvarlevor. Och precis som pyramiderna, Colosseum och Stonehenge, kommer fackverkskonstruktioner i stål från 18- och 1900-talen att leva kvar och berätta historien om sin tid.
Vad framtidens arkeologer kommer att hitta är inte minst intressant då vi inte längre lagrar information fysiskt utan i molnet. Kommer arkeologerna överhuvudtaget att kunna lägga pusslet om vår tid?

Mortal remains (Luleå)
Verket avbildar kranen från 1949 i Södra hamnen i Luleå. Den skulle rivas 2008, men är nu bevarad som ett modernt monument över Luleås stolta hamnhistoria.

Mortal remains (Paddington)
Verket avbildar det 44 meter höga skelettet av en gasklocka norr om Paddington i London, byggd 1889. Den har länge varit rivningshotad, men står där ännu med sitt intrikata tredimensionella mönster som ett monument över människans tekniska landvinningar.

Mortal remains (Stowe)
Verket avbildar brandskyddstornet från 30-talet på Killington Peak i Vermont. 1933, under den stora depressionen, lät president Roosevelt bygga upp ett system av torn för brandövervakning på höga platser över hela USA. Numera har ny kommunikationsteknik, flygplan och satelliter tagit över tornens funktion, men de står kvar som minnesmärken över en svunnen tid.

Mortal remains (Saint Martin de Belleville)
Verket avbildar en övergiven lift i Frankrike. På många ställen i världen har stora planer för skidturism inte riktigt blivit vad man tänkt sig. Kvar på bergstoppar står spöklika skelett av storvulna planer.

Mortal remains (Houston)
Verket avbildar takställningen till en stor neonskylt, där själva skylttexten monterats ned. Den finns i ett område i östra Houston i Texas, där det tidigare låg stora lager- och flyttfirmor. Skylten och ställningen byggdes 1948 och tillhörde Wald Storage Company. Företaget finns inte längre, men dess skyltställning kommer framtidens arkeologer kanske att kunna använda för att kartlägga nittonhundratalsmänniskans aktiviteter.


Född 1970, verksam i Stockholm som konstnär, konsult och författare. Arbetar främst med teckning, akryl och olika printtekniker. Representerad på Liljevalchs Vårsalong 2015 och 2017.
Det finns fler teckningar i serien.
Kontakt: tomas.conradi@gmail.com

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Stängt midsommarhelgen fredag 22–lördag 23 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs