Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 219. 1nyckel
Teknik 150 fotografier monterade i varsin nyckelring med tillhörande nyckel
Konstnär Ulf Rehnholm

I mitt konstnärskap använder jag fotografiet som verktyg i ett ständigt sökande och undersökande av mig själv, mina medmänniskor och platsen där jag befinner mig. Kameran öppnar mina sinnen och gör mig mer seende, samtidigt som bilden låter mig skapa dialog, oavsett etnicitet, kön, ålder, klass eller kultur.

Idén till projektet ”1nyckel” fick jag när medierna 2015 pratade om flyktingströmmar i rena siffror, vilket gav mig kalla kårar. För det är aldrig 163 000 flyktingar, utan en person som älskar spagetti, en som är mormor och en som nyss har tappat en tand, osv. Människor är inte siffror. Människor är så mycket mer än en siffra i statistiken. För mig var det viktigt att ta reda på vilka dessa människor var som hade kommit till vårt land.

Jag beslöt därför att själv besöka utbildningsplatser och asylboenden för att på plats fotografera människorna jag mötte. Dessa möten har gjort att jag har kunnat bilda mig en egen uppfattning om flyktingkrisen. Genom projektet vill jag ge en mer nyanserad bild av denna grupp, samtidigt som jag vill väcka människors nyfikenhet och engagemang. Min förhoppning är att fler ska våga ta ett första steg för att möta våra nysvenskar och på så sätt kunna ta del av deras historier och erfarenheter.

Konstverket ”1nyckel” består av 177 porträtt monterade i nyckelringar med tillhörande nycklar. Det är en symbolisk nyckel som är tänkt att öppna dörrar och låta dessa människors drömmar bli verkliga.

Född 1967, bosatt i Eskilstuna.
Hemsida: www.rehnholm-photoart.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs