Vårsalongen 2017

11 januari5 mars 2017

Titel 185. Composition I (Jukebox)
Teknik Olja på duk
Konstnär Ylva Nissen

Den här målningen är en del i en serie målningar som kommit till efter att jag dagdrömt en bild som jag sedan tecknat ner, där former och färger varit otvivelaktigt bestämda. Den lilla teckningen överförs sen till ett flera gånger större format på duk.
Det finns en tredimensionalitet i måleriet som jag experimenterar med. Jag arbetar med duk uppspänd på ram och alla sidor är aktiva delar i kompositionen; målningen klättrar över duken runtom ramens kanter. Färgerna och färgmötena är viktiga, hur dom jobbar med och emot varandra. Dom är intuitivt rätt.
När en bild uppstår på det här sättet ser jag det som att jag är ett filter för mina samlade intryck, känslor och upplevelser – kompositionen är resultatet.

Jag är född 1986 i Stockholm, utbildad på Östra Grevie folkhögskola Grafik och Måleri 2011-2013. Påbörjade kandidatutbildningen i Fri konst på Akademin Valand 2013, går nu examensåret på kandidaten på Umeå konsthögskola.
Arbetar med måleri och installationer med måleri. Intresserar mig för måleriets material, färgen, duken, träramen. Är även intresserad av måleriets möjlighet att lura ögat.
Arbetar med kompositioner som här i Composition I, men också i mer rumsliga verk som har intentionen att skapa rörelser i rummet. Arbetar ibland med avgränsningar i rummet, målar väggar och styr på så vis hur och var målningarna ska ses. Hur dom hänger, står eller ligger ned på golvet.

Hemsida: www.ylvanissen.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs