Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 197. Motvals II
Teknik Grafik, handtryckt i boktryckspress med handsatta blytyper
Konstnär Carina Löfkvist

För att få det som kanske skaver avklarat först är verkets titel inte felstavad, även om polyptyken är motvalls på många sätt. Inspirationen kom av gammalt möter nytt och vad som då sker men också av förutfattade meningar om att gamla kolosser är stela och rigida. De kan ha dolda överraskande sidor inom sig.
Eftersom jag brukar anpassa processen efter idén var det aningen motigt till en början. Jag gjorde det svårt för mig genom att låta visionen styra och skippade hjälpmedlen som underlättar när blytyperna sattes ihop för hand. Spalterna och allt annat skulle bli som jag ville ha dem, inte som det var lättast att göra.
Att jag är journalist och van att hantera alfabetet hade jag ingen hjälp av i det här fallet och korrekturläsaren inom mig fick hållas i strama tyglar för att få en viss effekt på en särskild plats i verket. Typsnitten jag använt är en klassisk seriff i form av Berling antikva och sans-seriffen Futura som är ett av de mest använda typsnitten i modern tid.

Grafik är min stora kärlek och det finns knappt något jag inte inspireras av som kan bli ett djup-, screen- eller högtryck. Det kan vara en förflugen fras från en förbipasserande på gatan eller en smutsfläck i ett tak – den gemensamma nämnaren är kontraster vilket alltid lockat mig.
Som barn lekte jag med dockor med tjejkompisarna och klättrade på tak med killarna, inom min konst tar dessa berikande motsatser sig uttryck genom grafiskt strama verk, slump och texturer.

Född i Halmstad 1962, bor i Stockholm.
Går utbildningen Grafikgrund II på Grafikskolan i Sätra.

Kontakt: carina.lofkvist@comhem.se
Instagram: carinasuniverse

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs