Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 197. Motvals II
Teknik Grafik, handtryckt i boktryckspress med handsatta blytyper
Konstnär Carina Löfkvist

För att få det som kanske skaver avklarat först är verkets titel inte felstavad, även om polyptyken är motvalls på många sätt. Inspirationen kom av gammalt möter nytt och vad som då sker men också av förutfattade meningar om att gamla kolosser är stela och rigida. De kan ha dolda överraskande sidor inom sig.
Eftersom jag brukar anpassa processen efter idén var det aningen motigt till en början. Jag gjorde det svårt för mig genom att låta visionen styra och skippade hjälpmedlen som underlättar när blytyperna sattes ihop för hand. Spalterna och allt annat skulle bli som jag ville ha dem, inte som det var lättast att göra.
Att jag är journalist och van att hantera alfabetet hade jag ingen hjälp av i det här fallet och korrekturläsaren inom mig fick hållas i strama tyglar för att få en viss effekt på en särskild plats i verket. Typsnitten jag använt är en klassisk seriff i form av Berling antikva och sans-seriffen Futura som är ett av de mest använda typsnitten i modern tid.

Grafik är min stora kärlek och det finns knappt något jag inte inspireras av som kan bli ett djup-, screen- eller högtryck. Det kan vara en förflugen fras från en förbipasserande på gatan eller en smutsfläck i ett tak – den gemensamma nämnaren är kontraster vilket alltid lockat mig.
Som barn lekte jag med dockor med tjejkompisarna och klättrade på tak med killarna, inom min konst tar dessa berikande motsatser sig uttryck genom grafiskt strama verk, slump och texturer.

Född i Halmstad 1962, bor i Stockholm.
Går utbildningen Grafikgrund II på Grafikskolan i Sätra.

Kontakt: carina.lofkvist@comhem.se
Instagram: carinasuniverse

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs