Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 111. Svält
Teknik Animation, 27 sek
Konstnär Ebba Grahn

Kortfilmen SVÄLT tar avstamp i vårt samhälles ökande orättvisor och vårt minskade tålamod för intryck och budskap.

Filmen är uppbyggd av 192 separata bilder, ritade för hand och därefter färglagda i datorn. Jag  har alltid gillat att teckna figurer. I SVÄLT är det första gången dessa figurer får komma till liv.

Motivet var självklart. En kvinna, eftersom jag anser att kvinnor med sina kurvor och mjukhet är roligare att måla än män. En naken kvinna, därför att kroppens förändringar lättare syns. När det sedan kom till kvinnans färger blev det mer tydligt att SVÄLT skulle komma att ha ett politiskt budskap. Olika hudfärger har genom historien separerat människor. På vår planet finns det många som har det bra, som är rika på många sätt. De har pengar, ett fast jobb, ett överflöd av mat och sjukvård vid behov. Samtidigt finns det de på vår planet som inte har det bra, som blir utsatta för svält. De har knappt några pengar, inget jobb, maten kan inte stilla hungern och en allvarlig sjukdom är synonymt med döden.

Speltiden är kortare än en minut. SVÄLT är anpassad för den stress och masskonsumtion av intryck vår tid präglas av. Var dag går vi in och skrollar på olika sociala medier där vi får intryck som vi oftast inte reflekterar över senare. Jag själv ser ofta klipp på barn mitt i krig, eller får en annons i mitt nyhetsflöde från en djurrättsorganisation som ber om pengar för att rädda en hotad art. Trots att jag ser, registrerar och möjligtvis reagerar på klippen så glömmer jag bort budskapet inom loppet av någon minut. Jag har blivit för avtrubbad för att förstå och agera. Min förhoppning är således att om så bara för en stund kunna fånga även de mest otåliga vårsalongsbesökarna och få dem att tänka till. Samtidigt som jag vill få de tålmodiga besökarna att reagera på filmens längd och förhoppningsvis ifrågasätta varför filmen var så kort, när man ändå är på Liljevalchs. Med SVÄLT hoppas jag kunna belysa vårt minskade tålamodsspann och vilka människor vi väljer att ignorera.

Instagram: @designgrahn
E-post: ebgrahn@gmail.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs