Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 48. Snow Leopard: Ghost of the Mountain
Teknik Skulptur, blandteknik, fuskpäls
Konstnär Emelie Bäcklin

Jag är född 1991, uppvuxen mestadels i Sigtuna och bor numera i Vaxholm. Jag har alltid haft hantverk som en hobby, och från 2014 till 2017 gick jag en konstnärlig utbildning, Technical Arts & Special Effects for Theatre & Screen på Wimbledon College of Arts i London som är en del av University of the Arts London.

Mitt verk är en snöleopard i skala 1:1. Jag valde just snöleopard för att jag ville lyfta fram något som är vackert, men riskerar att försvinna för alltid. Vi har många utrotningshotade djur där människan påverkat negativt, och jag tycker det är viktigt att vara medveten om det och göra vad man kan för att förhindra att de försvinner. Djur och natur är ett viktigt ämne för mig och något som inspirerar mig mycket sen jag var liten.

Snöleoparden är skulpterad från grunden med lera, jag har svetsat en stålgrund som jag sedan skulpterat skelett, muskler och skinn på. Sedan har jag gjort en negativ avgjutning i silikon och glasfiber, och sedan gjutit positiv i silikon och mjuk skum.

Den har en metallstång som håller upp den, med ett flexibelt och mjukt skum som kropp/muskler och silikon som hud. Sedan har jag suttit med en nål och tryckt in fuskpäls på huvud och tassar, hårstrå för hårstrå. För större ytor har jag limmat med en metod som heter fur transfer.
Klor och tänder är gjutna i resin, medan färgen på pälsen har gjorts med airbrush, den var ursprungligen helt vit. Ögonen är gjorda i resin och är en specialbeställning, tungan är skulpterad och gjuten i gips som målats. Morrhåren har gjorts genom att skala av sidorna på fjädrar och så har jag satt in basen av fjädern med hjälp av en nål så det ska sitta.

Grunden som snöleoparden står på är i trä, men det har byggts på med hårt skum som skulpterats, både grottan och basen, och sedan har det täckts med Jesmonite som målats. Snön är brandsäker låtsas-snö.

Hemsida: sedra60.weebly.com
Instagram: www.instagram.com/sedra60/

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs