Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 182. Mellan Rum - 107 timmar av väntan
Teknik Utkarvade mönster från "traditionellt kvinnligt hantverk"
Konstnär Emelie Liljebäck

Till alla de som väntat före mig. Utan er väntan hade inte möjligheten funnits.

Mitt verk ”Mellan Rum - 107 timmar av väntan” är ett av fem verk från mitt kandidatarbete ”Mellan Rum” från Konstfack 2017. I mitt examensarbete undersökte jag väntan ur ett kvinnligt perspektiv, historiskt men även ur ett samtida. För mig är det kvinnliga hantverket starkt kopplat till väntan, och jag fann att hantverket blir en sysselsättning där. Väntan blir alltså en aktiv handling.

Med mitt verk vill jag skapa det rum som uppstår i väntan. Ett mentalt tillstånd som blir en plats att reflektera, tänka och distansera oss från det omkring oss. Detta mellanrum, som skapas mellan rum, blir även det mentala väntrummet där vi tvingas hållas kvar eftersom viss väntan tar längre tid. De olika traditionella kvinnliga hantverken som jag karvat ut ur dörrens insida symboliserar tiden vi väntat på förändring, på jämlikhet, som vi fortfarande väntar på.

För mig var det viktigt att belysa andra kvinnors tid i väntan. Det är tack vare kvinnors väntan i skuggan av någon, där kampen har pågått och pågår, jag överhuvudtaget har haft möjlighet att göra detta projekt. I dagens samhälle, där mer och mer traditionalistiska vindar blåser, känns det som vi glömmer denna väntan. Jag frågar mig hur länge vi ska vänta på att leva i ett jämlikt och jämställt samhälle, för alla? Ska vi låta deras väntan vara förgäves?

Född 1985. Uppvuxen i Götene, Västergötland. Bor i Stockholm. Studerar masterprogrammet CRAFT! på Konstfack.
Hemsida: emelieliljeback.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs