Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 145. Tyska Filosofer med katter
Teknik Terrakotta
Konstnär Gabriel Jonsson

Varför tyska filosofer och katter?
Det korta svaret: För att det är fantastiskt och precis vad vår värld behöver.

Katten är ett djur med stor integritet och det av våra husdjur som får existera på sina egna villkor; inte helt olikt hur filosofer försöker se utanför de konventioner som binder oss. Lika lite som det går att valla katter som det går det att samla filosofer kring en sanning.
Det är lätt att tänka sig filosofi som något svårt, att det handlar om att kunna rabbla kategoriska imperativ och abstrakta resonemang. Jag tror på ett mer jordnära förhållningssätt: låt oss fundera över vilka konsekvenser författarens tankar får, om vi håller dem som sanna. 

Jag inledde det här arbetet efter att ha lyssnat på ett samtal om Nietzsches syn på moral. Istället för den gymnasiala nihilist jag trodde han var, fanns där en tänkare vars syn på kreativitet och språk är en ögonöppnare kring hur vi kan förhålla oss till kultur och kunskap. Det slog mig att det vore fantastiskt med ett verk där han håller om en katt, som en symbol för hur tanken möter omvärlden. Och sedan fortsatte jag.
Kanske är kopplingen mellan filosoferna och katterna mer naturlig än man först anar? Jag tror hursomhelst att vår tid har minst lika stort behov av filosofi, som vi har av gulliga katter.

Född 1987, skulptör, verksam i Falun. Tar i arbetet utgångspunkt i symbolism och 1800-talets skulpturtradition. Utbildad på Konstfack, UMPRUM i Prag och som lärling åt skulptören Sam Westerholm.

Webbplats: www.gabrieljonsson.se
Instagram: @SomeKindOfSymbolist

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs