Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 81. Utan titel
Teknik Korsstygn
Konstnär Katarina Evans

Nybörjarstygnet. Jag gjorde mitt första korsstygnsbroderi när jag var 10 år och fick lära mig att baksidan var viktig. Den skulle ha lika tydlig jämn struktur som framsida. Inga knutar. 

Korsstygnet har en lång historia och har använts från yttäckande mönster till budskap. Ofta med mycket färg. Vilken förlaga som helst går att brodera och det passar utmärkt i vår pixlade värld. Många finner den regelstyrda upprepningen provocerande, andra tycker att bildvärlden är det.

I samband med att jag bestämde mig för att arbeta yrkesmässigt med broderi har jag mer eller mindre undvikit korsstygnet. Hävdat att jag arbetar friare än så. Å andra sidan broderar jag inte just heller, jag syr.

En konversation kan se ut så är:
NN: Vad gör du?
Jag: Jag är konsthantverkare med mästarbrev i konstsömnadsyrket
NN: ?
Jag: Alltså, jag broderar.
NN: Jahaaaa! (personen har förstått och i samma ögonblick uppträder ett korsstygnsbroderi på näthinnan) Så vad broderar du? Rosor? (kunde lika gärna varit katter eller kaniner)
Jag: Nej, jag broderar ingenting.

Det vita arket är en upprättelse för att ha försummat korsstygnet så länge. Föreställningarna om motiv och färg är utsuddade. Stygnet i sig har en tydlig struktur där varje kryss är en byggsten, som i monokrom upprepning bildar ett eget konstnärligt uttryck. Kanske är baksidan med knutar och lösa trådar framsidan.

Jag är född 1968, från Ytterhogdal, bosatt i Stockholm.
Webbplatser:
www.broderievans.blogspot.se
www.brieditis-evans.se


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs