Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 226. Gul
Teknik Akryl, screentryck
Konstnär Kristina Hrafnhildur Plasgård

Utgångspunkten för målningen var färgen gul. Jag började med att endast experimentera med olika nyanser av gult. Allteftersom jag målade kom fler färger in, men alla färgkompositioner utgår från gult. Att ha en huvudfärg, eller ett fåtal huvudfärger, skapar struktur. Processen utgjorde ett skissande där jag endast fokuserade på olika färgkompositioner och former. 

När jag hade målat i några veckor var jag så missnöjd med målningen att jag tänkte skära sönder den i många små bitar och göra massor med små tavlor av den istället. Jag tvekade och bestämde mig istället för att lägga duken på golvet och trycka mönster av screentryck över hela målningen. På flertal ställen kan man därför se upprepande mönster. 

Resultatet återupptog mitt intresse och jag fortsatte måla utifrån de nya mönster som uppkommit. Att måla stort har en uppslukande effekt och möjliggör en nära kontakt mellan målningen och mig, och förhoppningsvis även för betraktaren. (Mått: 1,98 x 2,95 meter)

Jag har studerat konst vid Islands konsthögskola i Reykjavík. När jag började måla detta verk var det den värsta vintern sedan vädret hade börjat mätas på Island. Jag arbetade i en ateljé med högt i tak, där en av väggarna är i glas. Bredvid den stora glasväggen stod jag och målade medan det var mörkt största delen av dygnet och nästan konstant storm. Jag tror det isländska gråa vädret bidrog till att jag valde starka färger. Jag saknade solen väldigt mycket.

Bor i Lund. Född 1992. 

Hemsida: kristinaplasgard.webnode.se
E-post: kristina.plasgard@gmail.com

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Stängt midsommarhelgen fredag 22–lördag 23 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs