Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 113. Gåvor
Teknik Kol på papper
Konstnär Kristoffer Grip

Min konst har under en lång tid kretsat kring inbillning och föreställning, som poetisk skapelsekraft och på samma gång våldsam maktutövning. 

Jag ser myt, fiktion och religiösa berättelser som historiska försök att exakt beskriva människans förmåga att vara mer än sig själv; att inbilla sig, önska och drömma fram verkligheten. Det kan vara både vår bästa och mest förödande egenskap, som får oss att vilja förändra världen, men ibland till oigenkännlighet. 

I min konst undersöker jag på olika sätt vad denna egenskap att sätta föreställning framför verklighet innebär. Jag målar, tecknar och skriver. Jag förhåller mig till kulturhistoria och populärkultur som ett levande labyrintiskt material att följa och använda.

De verk som jag ställer ut på Vårsalongen 2018 ingår i arbetet Älskade dåre där jag utforskar motiv som går att härleda till svensk folklore från Dalarna och tyska protestantiska handskrifter från 1700-talet. Jag analyserar förlagorna genom att tolka dem i teckning och måleri. 

I detta arbete undersöker jag hur självbild och världsbild kan formas genom den officiellt sanktionerade myten, och hur denna myt förmedlas och förvandlas genom bilder som vandrar och översätts över olika tider och platser. I mitt pågående ateljéarbete har jag vidare följt denna kedja av översättning bakåt till Bysans.

Jag är född 1984 och bor och arbetar i Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs