Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 13. Johannes Klimakos
Teknik Äggtempera, bladguld på pannå
Konstnär Lisa Arvidsson

Ikonmotiven känns igen och återges om och om igen, genom tiderna. Johannes Klimakos, eller Johannes av Sinai, föddes cirka 579 och levde sitt liv som munk och under en längre tid som eremit. ”Klimakos” (”stegen”) anspelar på hans verk ”Paradisstegen”. Sin text håller han i den ena handen, medan han med den andra handen gör en välsignande gest.

Jag målar mina ikoner med äggtempera i en halvtorr teknik där färgerna går från mörkt till ljust. För att behålla en harmonisk färgskala använder jag oftast inte fler än sex–sju pigment i samma ikon. Pigmenten blandar jag sedan till de kulörer och nyanser jag vill ha. Min stil är framför allt inspirerad av den ryskortodoxa ikonografin.
Förgyllningen gör jag med bladguld på en oljebaserad guldgrund.

Jag bor i Hägersten och är född 1973. Jag arbetar till vardags som kommunikatör, men har sedan cirka 15 år tillbaka kontinuerligt utbildat mig i ikonmåleri på min fritid – både i Sverige och utomlands.

Webbplats: www.lisikon.se 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider i konsthallen under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs