Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 106. ICA Viking
Teknik Olja på MDF
Konstnär Malin Gebre-Medhin

Min konst rör sig kring familjelivet och hur vi väljer att dokumentera och gestalta det. De senaste åren har jag arbetat med gamla fotoalbum från min barndom i Norduppland. 

I en flyttlåda på vinden ligger mängder av kort, med födelsedagar, semestrar och pepparkakshus. De är tagna av mina föräldrar med kompaktkamera och sedan framkallningen har de flesta bilder fått ligga kvar i sina bildkuvert, nästan inga är insatta i bläddervänliga album. Det är skarpa kontraster och hårda blixtar, ibland är det ett finger som skymmer det övre vänstra hörnet. Någon blundar alltid.

Ica Viking föreställer köket i mitt barndomshem i december 1991. Allt är julpyntat och städat, på bordet står en adventsljusstake med tre ljus tända. I hörnet syns en soppåse, något som antagligen inte var med i det lilla titthålet på kameran. 

Det finns en ärlighet i dessa bilder, att inte direkt kunna ta ett nytt kort om någon blundar eller kunna beskära bilden. Först flera veckor efter att kortet togs kunde man se hur det blev, jag minns den spänning och förväntan som låg i framkallningen. 

En viktig fråga är vem som tar kort i vilket syfte, varför man väljer vissa stunder att spara och sätta in i album. Är det ett sätt att kommunicera och visa upp något för omvärlden? Är det en försäkring mot glömska? Att fotografera är att spara, så i handlingen är man medveten om att en dag kommer det här vara ett avlägset minne, något som kan kännas både jobbigt och befriande.

Född 1987, Uppsala.

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Stängt midsommarhelgen fredag 22–lördag 23 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs