Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 271. Jardin d'acclimatation 12 (Röding)
Teknik Akryl på linneduk
Konstnär Monika Wennergren

Jag föddes 26 maj 1954 i ett kloster i Bonn i Tyskland, mina nygifta föräldrar bodde då i grannstaden Köln. 1955 flyttade vi till Sorengo utanför Lugano i Schweiz, där min lillasyster föddes. Sedan till Båstad, i Helsingborg bodde jag under tonåren och fram tills jag var 26 år. Nu bor jag sedan 38 år tillbaka i Orsa i Dalarna. Här är det ganska lugnt. 

Jag har målat hela mitt liv. Hade tur och fick konsten med modersmjölken. Ville tidigt bli konstnär. Mina föräldrar föddes in i var sin, på den tiden, "mäktig" svensk finansfamilj, båda släkterna hade stora konstsamlingar. Pappa var "ekonomiingenjör" och arbetade med enspåriga järnvägar och evighetsmaskiner som aldrig blev av. Mamma studerade konst och konsthistoria, med henne besökte jag museer runt om i Europa. Kanske inget annat så litet barn fått se på så mycket konst som jag fick. 

I Sorengo fanns en byskola som jag gick i och alldeles bredvid låg en liten katolsk kyrka med sitt myller av färgprakt, glitter och ljus. Dit gick vi på rasterna, det påverkade mig djupt. I Båstad, bara lek. Helsingborgsåren medbar flitiga besök på Lousiana. Estetiskt gymnasium för Berit Fradera.
Konsthögskolan, som min mor sa var obligatorisk för att ens få hänga på hennes väggar, var i min egen värld förknippad med tokiga regler och tönteri. Läste sent bild, filosofi, kulturvetenskap på högskolan i Falun och därefter gick jag på Falkenbergs konstskola. 

 Numera börjar min konst påminna om det jag gjorde på 60- och 70-talen. På 80- och 90-talen målade jag uteslutande nonfigurativt, det lärde jag mig mycket av. Målar i olja och akryl. Allt jag gör handlar om människan. 

E-post:
monika.wennergren@gmail.com
Webbplats: artslant.com/global/artists/show/278840-monika-wennergren

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs