Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 16. Explorers
Teknik Trä, papier maché, juteväv
Konstnär Olof Astrup Hällqvist

Mitt verk är en utveckling av en serie målningar, ”I hemmets lugna vrå”. Här bebos vardagsrummen av leksaksharar och rävar. Hararnas och rävarnas ansträngningar att skapa den borgerliga drömmen om det goda livet och ”cocoona” sig från världens hemskheter utvecklade sig till att de behövde ge sig ut och upptäcka världen, därav titeln ”Explorers”.

Ursprunget till dessa bilder kommer från minnen av barndomens trettondagskalas i ett finrum man fick tillträde till endast under detta årliga kalas. Annars var finrummet endast bebott av en mängd dockor. I ”I hemmets lugna vrå” har jag sedan gjort olika interiörer från olika tider och klasser. Någon First nation american lär ha sagt att landskapet blev vackrare när hästen kom. Så tyckte jag att vardagsrummen blev vackrare befolkade av dessa harar och rävar.

Att jag valt mjukisdjur som förebilder för djuren har kanske också att göra med att jag tidigare varit varit naturvetenskaplig illustratör på huvudsakligen Naturhistoriska riksmuseet. Mina harar och rävar är långt från anatomin hos riktiga djur.
Ofta är bildidéerna sammansatta av en mängd minnen och erfarenheter; personliga observationer och konsthistoriska referenser. Traskar man blint på mot Sjöastrand eller mot avgrunden? 

Websida: www.astrup-hellqvist.com
Kontakt: olof-h@telia.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning.
Utställningen Sovjetisk affischkonst öppnar den 12 oktober med följande öppettider:
Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs