Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 51. Utsikt i Cevennerna II
Teknik Akryl
Konstnär Rebecca Calmeyer

Jag kallar dem mina ”läroverk”, de hittills 12 målningar jag har gjort sedan jag började måla i oktober 2015. Utsikt i Cevennerna I och II är den femte respektive tionde av dessa, båda är målade med fotografier som förlaga och utförda i akryl. Fotografi har jag sysslat med något längre än måleriet, framförallt under semestrar i den lilla by i södra Frankrike där vi har vårt sommarviste. De aktuella målningarna kommer därifrån, den ena är utsikten från vårt fönster och den andra ett annalkande åskväder bortom bergen.

I övrigt har det mest blivit stilleben och det är i alla avseenden ”learning by doing” (ett begrepp myntat av filosofen/pedagogen John Dewey). En annan pragmatiker, Donald Schön, har i sin bok om ”den reflekterande praktikern” beskrivit den paradox som ligger i lärandet av en helt ny kompetens: jag kan inte från början förstå vad jag behöver lära mig, det kan jag förstå endast genom att lära mig själv, och lära mig själv kan jag endast genom att börja göra det jag ännu inte förstår.

Schöns ursprungstext beskriver situationen för ”studenten” i allmänhet (jag har bytt pronomen) men det beskriver väl den kluvenhet som uppstår då en ger sig i kast med något helt nytt på egen hand. Det kan liknas vid ett pussel som ska läggas och problem som ska lösas på vägen: vad är det jag ser och hur kan jag återge det? Att måla har blivit en form av meditation, som kräver min totala koncentration och närvaro.

Jag bor i Malmö och är född på Österlen 1959.
Kontakt: rebecca.calmeyer@gmail.com

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Stängt midsommarhelgen fredag 22–lördag 23 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs