Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 88. Kanin med morot
Teknik Virkning. Garn av återvunna t-shirts
Konstnär Simon Fergin

Har du en virknål kan du göra vad som helst.

”Kanin med morot” gjorde jag som ett eget projekt, när jag läste konsthantverk och design på Grimslövs folkhögskola. Verket är gjort av cirka 350 begagnade t-tröjor.
Jag ville göra något stort. Jag ville också göra något som fick folk att le och känna sig glada. Därför kombinerade jag dessa två och bestämde mig för att skapa en stor glädjespridare, vilket jag hoppas att jag lyckats med i kaninen. Jag hade länge velat virka något större och året på Grimslövs folkhögskola gav mig möjligheten, i form av tid och utrymme, att göra just detta. 

Mitt val att arbeta i begagnade t-tröjor berodde på flera saker. Det kändes mer miljövänligt än att köpa nytt, samt att stretchen i trikåtyget gör t-tröjor optimala att virka med. Det absolut bästa med just gamla t-tröjor är slitaget och de unika färger som skapats utav det.
Det som tog absolut längst tid var att klippa alla tröjor till tunna remsor, för att sedan sy ihop dem till garn. Många timmar och sena kvällar sydde jag, lyssnandes på Ed Sheeran ft. symaskinens metodiska tuggande. 

Allting är virkat på fri hand, då jag tyckte att det blev för många maskor att räkna och hålla koll på, ibland är det skönt att bara gå på magkänsla. Varje virkad del innehåller en tygpåse med samma form, så att inte stoppningen ska kika fram genom maskhålen. Kaninen är stoppad med rester från garnklippningen, vadd och packchips.

Jag är 27 år, född och uppvuxen i Stockholm, numera Växjöbo.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning.
Utställningen Sovjetisk affischkonst öppnar den 12 oktober med följande öppettider:
Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs