Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 235. Introvert house
Teknik Fotografi
Konstnär Sofia Runarsdotter

År 1982 var jag det första barnet på 40 år att födas i den tre hus lilla glesbygdsbyn Bjännsjöå i Robertsfors Kommun, Västerbotten. Jag utbildade mig till fotograf på Nordens Fotoskola, Biskops Arnö där jag utexaminerades 2007. Jag flyttade till Stockholm och från att i tio år ha försörjt mig som frilansande fotograf åt bokförlag och magasin har jag på senare år börjat arbeta mer konstnärligt och utforskande med fotografi.

Resorna till min hembygd har varit många per år där jag bland annat under tio år arbetat med ett fotoprojekt om den plats jag kommer från, hur den nya generationen bygger sina liv där och hur landskapen förändras. 

Verket ”Introvert house” blev till när jag arbetade med tidskriften Norrländsk Journal med temat öde hus som kulturskatter. Dessa hus har jag vuxit upp med. Som barn spejade jag in genom fönstren. Ofta ser det ut som att någon bara har rest sig upp och gått. Brev, tidningar och kläder finns kvar. 

Denna vårvinterdag 2015 körde jag länge och väl runt i grannbyarna. Det finns några ensamma, väldigt vackra boningar som stått tomma i tjugo, trettio år. Tiden gör att dessa hus växer ihop med naturen. I sig får de personligheter. Som ansikten. Huset i verket hade jag aldrig sett förut. Det ligger avskilt. Jag fångades av dess egensinnighet och tog en bild på en gång. 

Jag stannade inte särskilt länge. Granarnas position gjorde att det kändes som det valt att få vara ifred så jag hoppades att jag inte förargat det på något sätt och körde sedan vidare.

Hemsida: sofiarunarsdotter.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Cinemateket visar en serie med sovjetiska stumfilmer i Filmhuset. Fredag 16 november är det Dziga Vertovs Filmögat från 1924. 
» Läs mer

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs