Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 26. Andas in - andas ut. Ett år med Yoga.
Teknik 365 yogafigurer i keramik på träplattor
Konstnär Stefan Bennedahl

Jag har skapat i keramik över 40 år, leran har blivit mitt sätt att kommentera händelser i världen eller i mitt eget liv.
Vid sidan av mitt skapande har yoga och meditation blivit en viktig del av mitt liv. Jag började med yoga för cirka 25 år sedan, höll på i fyra år, sedan uppehåll.
För sju år sedan började jag åter med yoga, på grund av hälsoproblem i familjen. Nu var jag redo att verkligen börja söka inom mig själv med yogans hjälp. Jag upptäckte att yogan blev en del av mitt skapande, jag fann ett lugn och en hjälp till kontakt med mitt inre jag. 

Inom min konst skapar jag ofta grupper av skulpturer, vanliga teman är makt och mänskliga situationer. Jag började prova att göra yogafigurer i lera, och när jag märkte att det fungerade kom iden att göra en figur varje dag under ett år. 

Varje dag efter min yoga och meditation gjorde jag en figur; inom mig fanns rörelsen och känslan kvar, och detta förde jag över till figuren. Inom yogan är man tydligt medveten om att vi alla har en kvinnlig och en manlig sida, därför är ungefär hälften av figurerna kvinnor och hälften är män.

På nyårsafton blev den 365:e figuren klar, den heter "Bocka, buga och tacka dig själv", något man alltid avslutar ett yogapass med. Nu tömde jag vår ateljé på allting för att kunna uppleva alla 365 figurerna på en gång.

Framför mina figurer andades jag in och andades jag ut. Resan fortsätter.

Jag är född 1954 och boende i Värnamotrakten.


Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs