Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 152. Médecins sans frontières
Teknik Olja på duk
Konstnär Sunniva Kellquist

Det som sker i omvärlden påverkar mig mycket. Särskilt politiska händelser under de senaste tre åren. Jag använder händelser i omvärlden i mitt måleri.
De fyra oljemålningar som visas på nu i Vårsalongen är gjorda i Paris kort efter attentaten mot Charlie Hebdo, Bataclan och fler platser.
När jag målade i San Michele på Capri blev flyktingströmmen över Medelhavet påtagliga händelser i omvärlden. Jag tänkte på alla som drunknade just då och inte så långt ifrån mig. Jag har målat, exempelvis, Läkare utan gränser som ett tema med titeln Médecins sans frontières. Organisationen Läkare utan gränser arbetar med hjältemod i hela världen.
Målningen Herre Gud på svenska, fransk titel är Pour l'amour de Dieu, beskriver flyktingar från Syrien på väg mot paradislandet Sverige med många svåra hinder på vägen – om de ens kommer fram.
Målningen Makaber dans, på franska La musette macabre, visar en kvinna med ett ben. Hon har inte gett upp utan gör en balansdans och hon reser sig starkt och modigt upp ur katastrofens käftar i målningen.
Den fjärde målningen med fransk titel Plutonium à thé à la Putin tar upp mordet på den regimkritiske ryske journalisten Aleksandr Litvinenko som dog en långsam och plågsam död i London efter han blivit bjuden på plutoniumte av Putin. Det är så jag skildrat händelsen i målningen. Putin bör straffas för de journalister som mördats.
Händelser i omvärlden gör mig upprörd men det lindrar mina sinnen att måla det jag ser omkring mig och få uttrycka det på mitt sätt.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs