Vårsalongen 2018

12 januari25 mars

Titel 221. Delar av dem #1
Teknik Väv
Konstnär Therese Isabelle Olsson

”Delar av dem” består av två handvävda bildvävar av blandade tygremsor, cirka 110x140cm.

Motiven till vävarna har funnits med mig under många år. Tagit olika uttryck i olika material. Ursprungligen gjordes de i kollage, som blev till målningar och som till slut blev till de vävar som hänger här idag. 

Kollagen bestående av munnar, ögon och näsor från olika modemagasin, de väl redigerade och vackra ansiktena från tidningar blev till nya förvridna karaktärer. I mina målningar tillkom skeva ansiktsformer, svartmålade öron och taniga kroppar. Lekfullhet men med ett underliggande allvar.
I vävarna använde jag min bristande kunskap i vävning till att ge motiven ett mer naivt uttryck. Jag inbillar mig att det textila bidrar till ett mer levande uttryck. Ger värme till karaktärerna.

Min process är väldigt flytande och okontrollerad när jag väver. Väven få växa fram och den får bli som det blir. Varje färgval och varje möte påverkar vävens uttryck. Det är inte förrän jag lägger det sista och är redo för att klippa ner väven som jag kan se vad det har blivit. Allt i en skräckblandad förtjusning. Ögon som tittar tillbaka med en tvetydighet, är det hotfulla eller vänliga blickar som möter en?

Jag är bosatt och verksam som textilkonstnär i Göteborg, har min bakgrund i måleri med två år på KV konstskola, inriktning måleri.
Men en längtan efter nya uttryck fick mig att söka efter andra tekniker och material. Utan någon egentligen tidigare erfarenhet av textil och med en portfolio bestående av enbart målningar sökte jag in till Textil-Kläder-formgivning på HDK vid Steneby, och kom in.

Utbildningen gav mig en introduktion till det textila och öppnade för nya möjligheter. Sedan dess har allt handlat om textil.
Även om jag idag uteslutande jobbar med textil har jag kvar samma arbetsteknik från måleriet. Snabbt där intuitionen styr handen och följer pirret i magen. Tror på att det är främst där, när handen får bestämma, som det händer något spännande. Vill inte förhålla mig till tekniken, den får aldrig begränsa.

Bilderna på orginalmålningarna och kollagen som jag utgick ifrån i dessa vävar hittar ni på min hemsida thereseisabelleolsson.se
Eller om ni skrollar ner på min instagram @thereseisabelleolsson

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning.
Utställningen Sovjetisk affischkonst öppnar den 12 oktober med följande öppettider:
Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs